In memoriam: oud-premier dr. Ruud Lubbers

In memoriam: oud-premier dr. Ruud Lubbers

Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUR) heeft met verdriet kennisgenomen van het overlijden van oud-premier dr. Ruud Lubbers. IUR condoleert de familie en nabestaanden van dr. Lubbers met dit groot verlies. Dr. Lubbers leverde een verbindende en waardevolle bijdrage tijdens de opening van het collegejaar 2014-2015 van de IUR en sprak de onderwijsinstelling, haar staf en de studenten moed en kracht toe. Hieronder leest u een gedeelte van zijn bijdrage.

“U bent terecht trots op het feit dat u de Islamitische Universiteit Rotterdam tot stand bracht. (..) Belangrijk lijkt mij dat u niet alleen staat in de geschiedenis en traditie van de Islam, maar ook doceert hoe naar uw oordeel en academisch inzicht Moslims nu levend en werkend in Nederland zichzelf het beste kunnen positioneren als Nederlandse Moslims; dus voluit Moslims, maar ook voluit Nederlanders, staatsburgers van Nederland. (..)
Het zou mij deugd doen als later in de wereld van de Islam gezegd wordt : “Kijk, aan het begin van deze eeuw waren wij Moslims, volgers van de Profeet en levend naar de Koran, in verwarring hoe dat te doen in de 21ste eeuw, zoveel generaties na de Profeet. Wij, in een generatie die boodschap wilde hebben aan “Our Common Future”, de opdracht niet alleen het verleden, inclusief wat de Profeet ons gebracht heeft, de Koran te respecteren en ons daardoor te laten inspireren, maar ons ook bewust wilden zijn van “Our Common Future”, van onze gemeenschappelijke toekomst, die van onze kinderen en kindskinderen. (..)
Ja, als zo, later, na deze barre en verwarrende tijden, in de wereld van de Islam zo over uw Universiteit gesproken wordt, dan zou mij dat deugd doen.
En om u moed en kracht in te spreken sluit ik af met de laatste woorden van het Handvest van de Aarde.
Ik wens u in uw leven en werken hier aan de Islamitische Universiteit toe “de vreugdevolle viering van het leven”.

Ruud Lubbers,
15 september 2014.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.